söndag 26 maj 2013

Kapten Olle – ett öl från Marbäck


För några veckor sedan köpte jag ett par öl av märket Kapten Olle från Systembolagets beställningssortiment (nr 89677). Kapten Olle bryggs av det lilla microbryggeriet Marbäcks öl i Marbäck, några kilometer söder om Ulricehamn. Jag hade aldrig tidigare varken hört talas om ölet eller bryggeriet, men ibland kan det vara roligt att köpa grisen i säcken. Det är också trevligt när det dyker upp nya aktörer på marknaden.

Efter att ha provat Kapten Olle både till husmanskost, och som sällskapsöl i sommarvärmen rätt upp och ned som den är och tillsammans med smakrik bosnisk ölkorv kan jag konstatera följande: Färgen är gyllenbrun och grumlig (jästfällning). Den både doftar och smakar en aning beskt. Som den ljusa lageröl den är så passar den också bra på de sätt jag har provat den. Bryggeriet Marbäck tycker själva att perfekt temperatur på ölen ska vara 6-8 grader och att man gärna ska dricka den ur ett kupat glas efter att ha hällt den med en fin stråle rätt ner i glaset.

 
Kapten Olle säljs i 50 cl-flaskor av tråkig standardmodell. Den kostar 24 kronor och 60 öre och man behöver inte beställa hela kolli, utan styckvis går bra. Alkoholhalten ligger på 5,2 %.

Etiketten är riktigt trevlig. Den föreställer Kapten Olle själv, autentisk eller inte..? Bilden är nedtonad i en blå-vit nyans som får mig att tycka att det är en blandning mellan elegans och allmoge. Etiketten innehåller dessutom mer information om själva ölet och vad som har namngett det än vad som är brukligt.

Om Kapten Olle säger bryggeriet följande: ”Olle föddes 1872 i Ulricehamn, en stad med på den tiden drygt tusen invånare. Föräldrarna önskade att den äldste sonen skulle bli präst, men Olle som sökte frihet och spänning skrev istället in sig på Göteborgs Sjömanshus. Väl tillbaka i staden var Kapten Olle en berest man. Med sin varma humor och glimten i ögat berikade han trakten med sina reseminnen. Vår Kapten Olle är en välsmakande ljus lager.”

Kolla gärna in Marbäcks Öls trevliga hemsida.

4 kommentarer:

  1. Spännande att testa helt "okända" sorter. Kan kanske vara värd ett litet sommartest!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det är alltid roligt att testa nytt tycker jag, både hemma eller när man är ute och reser!

      Radera
  2. Vill bara skriva att det är Kapten Olle på bilden.
    Med vänlig hälsning Timo / Marbäcks öl

    SvaraRadera
    Svar
    1. Kanon - tack för den informationen! Roligt också att ni hittade hit till bloggen!

      Radera